Piškotki

Več o piškotkih

Kaj so pišškotki?

Pišškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah in mobilnih telefonih shranjenih žže veliko pišškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da se z novo zakonodajo (ZEKom-1) spreminja način obveščanja oz. soglaššanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

Pišškotki so majhne besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do  medmrežžja, da bi lahko prepoznavala posamezne naprave, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik - ta lahko shranjevanje pišškotkov po žželji omeji ali onemogoči.

Pišškotki so ključnega pomena za zagotavljanje do uporabnika prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo pišškotkov hitrejšša in enostavnejšša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove prednostne izbire in izkuššnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa učinkovitejše in prijaznejše. Pišškotki pa so lahko uporabljeni tudi za sledenje uporabniku in oglašševalske namene, kar pa žželi zakonodajalec z novelo zakona ZEKom-1 preprečiti.
Podrobnejšše informacije o piškotkih so na voljo v priročniku informacijske pooblašščenke.

Pišškotki na našši strani

Na našši spletni strani uporabljamo naslednje pišškotke:


  • Pišškotek, namenjen analitiki
    Pišškotek se uporablja za izdelavo analiz obiskanosti, ki so na voljo za posredovanje. Spletna stran ne uporablja t. i. "invazivnih" pišškotkov, tj. pišškotkov, ki bi se uporabljali za zbiranje (in posredovanje) podrobnih podatkov o uporabnikih, oglašševanje, trženje ali v druge namene, ki bi pomenili poseg v zasebnost uporabnikov.


Ime piškotka
Čas poteka Namen Podjetje
_utma 2 leti Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 minut Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc trajanje seje Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 mesecev Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics

Onemogočanje pišškotkov

Uporabniki se lahko samostojno odločite, ali žželite omogočiti uporabo piškotkov. Nastavitve za pišškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Informacije o nastavitvah za pišškotke
(za različne spletne brskalnike) so na voljo na spodnjih povezavah:
 


Če piškotke izključite, bodo nekatere možžnosti spletne strani onemogočene.

 
KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00