Epidemija koronavirus (COVID-19) 1.del

31. 01. 2020
Slovenija pripravljena na morebitni prihod koronavirusa

STA, 31. januarja - Na ministrstvu za zdravje in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje po razglasitvi WHO, da je koronavirus globalna grožnja za javno zdravje, zatrjujejo, da dogajanje spremljajo in so nanj pripravljeni. Pravijo, da v Sloveniji večjih sprememb glede tega virusa ni, do zdaj so obravnavali dva suma okužbe in ju tudi ovrgli.

Z razglasitvijo koronavirusa kot globalne grožnje javnemu zdravju je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) dvignila stopnjo pozornosti in s tem zavezala države, da aktivirajo svoje načrte pripravljenosti, če jih še niso. Kot je danes povedala predstojnica centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Maja Sočan, smo v Sloveniji z večino aktivnosti, ki jih je priporočil WHO, že začeli, ko je bila grožnja s koronavirusom zaznana.

Sočanova je poudarila, da v Sloveniji kakšnih večjih sprememb ob razglasitvi WHO ni in da so se v povezavi z drugimi evropskimi državami že v preteklosti pripravili na podobne situacije.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je povedala, da je Slovenija na nov virus pripravljena in da so se aktivnosti začele že takoj ob prvem primeru na Kitajskem. Po njenih besedah pristojne službe v Sloveniji pozorno spremljajo vse nove primere in migracije ter sledijo ukrepom v drugih državah. Zato posebna zaskrbljenost ni potrebna.


06. 02. 2020
Navodila za ravnanje v primeru suma okužbe z novim koronavirusom

Kot sporočajo iz Zdravstvenega doma Vrhnika, skrbno spremljajo razvoj dogodkov in širitev koronavirusa v svetu. Zaenkrat pa večje nevarnosti za naše okolje ni. Izjema so lahko posamezniki, ki so se v zadnjih dveh tednih vrnili s Kitajske, ali bili v neposrednem stiku z ljudmi, ki so prišli od tam.
Če izpolnjujete ta pogoj in se je pri vas pojavila vročina s kašljem in težjim dihanjem, prosimo pokličite ambulanto svojega zdravnika, kjer boste dobili navodila za nadaljnje ravnanje. Ne hodite brez predhodnega klica v zdravstveni dom in se izogibajte stiku z ostalimi ljudmi, da se okužba ne bi širila.

Tveganje je minimalno, previdnost pa ni odveč.


10. 02. 2020
Tudi v ZD Vrhnika spremljajo razvoj in širitev novega koronavirusa

Zaenkrat večje nevarnosti za naše okolje ni. Izjema so lahko posamezniki, ki so se pred kratkim vrnili s Kitajske, ali bili v neposrednem stiku z ljudmi, ki so prišli od tam. Če izpolnjujete ta pogoj in se je pri vas pojavila vročina s kašljem in težjim dihanjem, pokličite v ambulanto svojega zdravnika.

Stroka pravi, da je tveganje minimalno, a da previdnost ni odveč.


13. 02. 2020
Slovenski turizem že čuti učinke epidemije koronavirusa

STA, 13. februarja - Ponekod v slovenskem turizmu že čutijo posledice širjenja koronavirusa. V Postojnski jami, kjer so azijski turisti lani predstavljali okoli 20 odstotkov vseh obiskovalcev, v februarju vsakodnevno beležijo odpovedi. Nekaj odpovedi azijskih skupin so prejeli tudi na Ljubljanskem gradu.
Obiskovalci s Kitajske, Hongkonga in Tajvana v Postojnski jami skupno predstavljajo okoli devet odstotkov vseh obiskovalcev, je za STA povedal direktor Postojnske jame Marjan Batagelj. Gostje iz preostalih azijskih držav prispevajo še okoli 11 odstotkov obiskov, torej vsi azijski gostje skupno ustvarijo okoli petino obiska v tem slovenskem turističnem biseru. "To je velika številka," je opozoril Batagelj.

Problem je zapiranje letalskih linij s Kitajske, ki je velikokrat tudi država prestopanja za potnike iz Južne Koreje, Japonske, Hongkonga, Tajvana in Singapurja. "Če letalske linije niso vzpostavljene, je normalno, da agencije, ki so organizirale potovanja v Evropo, ne morejo niti prihajati," je poudaril Batagelj.

Tudi v Turizmu Ljubljana so povedali, da je osrednja turistična točka v prestolnici, Ljubljanski grad, prejel odpovedi nekaj azijskih skupin, podobno nekatere turistične agencije. Statistika ljubljanskega turistično-informacijskega centra, ki zajema podatke od začetka januarja do 10. februarja letos, sicer kaže, da je bilo v letu 2019 v tem obdobju 246, letos pa 161 obiskovalcev iz Kitajske. Skupno kitajskih in japonskih gostov je bilo lani 525, letos pa 276. Vseh azijskih gostov je bilo letos do 10. februarja 522.


14. 02. 2020
V Sloveniji nošenje zaščitnih mask zaradi koronavirusa ni potrebno

STA, 13. februarja - Ker v Sloveniji nimamo nobenega potrjenega primera okužbe z novim koronavirusom, nošenje zaščitnih mask pri nas ni potrebno, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje. Je pa uporaba mask smiselna v zdravstvenih ustanovah, kjer pa so zaposleni poučeni o tem, kdaj je uporaba potrebna, kot tudi o pravilnem nošenju in odstranitvi mask.

"Zdravstveni delavci zaščitne maske nosijo v smiselnih okvirih in ne celoten delovni čas. Na potovanju svetujemo ravnanje v skladu z lokalnimi navodili," so še zapisali na ministrstvu.


24. 02. 2020
Preventivni ukrepi pred morebitnim izbruhom koronavirusa v Sloveniji

Tudi v Zdravstvenem domu Vrhnika spremljajo širitev koronavirusa v svetu!

Vsem, ki prihajajo iz Italije ali drugih žarišč virusa, priporočajo samoopazovanje. Če kašljate in imate povišano telesno temperaturo nad 38 stopinj, o tem takoj obvestite svojega zdravnika ali dežurno službo.

Vse potrebne informacije, odgovore na vprašanja in podrobnosti o novem koronavirusu najdete tukaj:

https://www.nijz.si/sl/pojav-novega-koronavirusa-2019-ncov


27. 02. 2020
Zdravstvenim delavcem iz blagovnih rezerv maske, očala, rokavice, halje in prekrivala za obutev

STA, 27. februarja - Vlada bo za preskrbo z varovalno opremo za obvladovanje epidemije koronavirusa iz državnih blagovnih rezerv sprostila opremo v skupni vrednosti 200.000 evrov. Gre za 48.000 zaščitnih mask, 5000 kombinezonov, 500.000 rokavic in praške za razkuževanje, so zapisali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.
Vlada, ki opravlja tekoče posle, je na današnji seji obravnavala ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Sprostila je blagovne rezerve, da ne bi zmanjkalo zaščitne opreme izvajalcem zdravstvenih storitev. Premier, ki opravlja tekoče posle Marjan Šarec je po seji pojasnil, da je sprostitev blagovnih rezerv namenjena tistim, ki izvajajo zdravstvene storitve, in ne za prebivalstvo.

Bolnišnice in zdravstveni domovi popisujejo zalogo varovalne opreme za zaščito osebja. Dodatno zaščitno opremo iz blagovnih rezerv bo ministrstvo za zdravje razdelilo zdravstvenim zavodom glede na trenutno stanje in potrebe ter ob prvem primeru okužbe z novim koronavirusom. Zavodom bodo poskušali zagotoviti dovolj zaščitne opreme za zdravstveno osebje in bolnike, so zapisali v sporočilu po seji vlade.


28. 02. 2020
NIJZ: Zaradi koronavirusa trenutno ni omejitev pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti in na delovnem mestu

STA, 28. februarja - Trenutna epidemiološka situacija zaradi novega koronavirusa ne narekuje izrednih ukrepov, zato ni posebnih omejitev pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti in v delovnem okolju, pojasnjujejo na NIJZ. Osebe, ki prihajajo z ogroženih območij in so zdrave, so lahko normalno vključene v delovni kolektiv in ne potrebujejo domače samoizolacije.

NIJZ: Zaradi koronavirusa trenutno ni omejitev pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti in na delovnem mestu
Ljubljana, 28. februarja - Trenutna epidemiološka situacija zaradi novega koronavirusa ne narekuje izrednih ukrepov, zato ni posebnih omejitev pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti in v delovnem okolju, pojasnjujejo na NIJZ. Osebe, ki prihajajo z ogroženih območij in so zdrave, so lahko normalno vključene v delovni kolektiv in ne potrebujejo domače samoizolacije.

"Razumljivo je, da pojav nove bolezni v javnosti povzroča zmedo, strah, negotovost in občutek nemoči. Kljub temu je pomembno, da pojav novega koronavirusa ne ohromi našega vsakdanjega življenja," so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).


28. 02. 2020
STO zaradi koronavirusa v spremembo razpisov

STA, 28. februarja - Slovenska turistična organizacija (STO) se je v luči spremenjenih razmer zaradi koronavirusa odločila prerazporediti sredstva za sofinanciranje promocije turistične ponudbe s strani turističnih podjetij in vodilnih destinacij. Denar, sicer namenjen za promocijo na tujih trgih, bo sedaj lahko usmerjen tudi na domači trg.

STO je "zaradi nenadnih sprememb globalnih gospodarskih razmer" objavila zaprtje javnega razpisa za sofinanciranje promocije slovenske turistične ponudbe na tujih trgih v letu 2020, ki je bil objavljen decembra lani, so zapisali v organizaciji.

S tem razpisom je STO krepila promocijo turističnih produktov Slovenije s strani turističnih podjetij na tujih trgih. Prejšnji teden so sporočili, da so v prvem roku razdelili slabo polovico razpoložljivih sredstev, in sicer skoraj 370.000 evrov. Drugi rok naj bi se iztekel 23. marca.

"STO se je na podlagi trenutnih nestabilnih gospodarskih razmer in s tem morebitnega zmanjšanja turističnih tokov odzvala na pobudo slovenskega turističnega gospodarstva o pomoči s prestrukturiranjem razpoložljivih finančnih sredstev v podporo turističnim podjetjem. Sofinanciranje projektov promocije turističnih produktov Slovenije turističnim podjetjem na tujih trgih bo razširila z dodatno možnostjo izvedbe aktivnosti tudi na domačem trgu, hkrati pa bo zmanjšala vstopno vrednostno mejo odobritve projektov, z 20.000 evrov brez DDV na 10.000 evrov brez DDV," so zapisali.

"Promocija slovenskega turizma v tujini ostaja prioritetna naloga STO, v trenutnih razmerah pa je pomembna tudi krepitev povpraševanja domačega gosta," so še dodali. STO tako načrtuje objavo novega javnega razpisa s prilagojenimi pogoji v začetku marca, prvi rok za oddajo vlog pa bo v začetku aprila.

Prav tako je danes STO v uradnem listu objavila spremembe in dopolnitve javnega razpisa za sofinanciranje aktivnosti promocije turistične ponudbe vodilnih turističnih destinacij Slovenije v letu 2020, ki je bil sicer objavljen v začetku februarja. Tudi v tem primeru so spremembe sprejeli s ciljem podpore slovenskemu turističnemu gospodarstvu za lažjo premostitev morebitnega zmanjšanja prihoda tujih gostov.

Ukrep sofinanciranja aktivnosti promocije turistične ponudbe vodilnih turističnih destinacij Slovenije na tujih trgih je STO razširila z dodatno možnostjo izvedbe aktivnosti tudi na domačem trgu. "Vodilne destinacije bodo na podlagi teh dopolnitev lahko izvajale aktivnosti promocije v digitalnih in tiskanih medijih doma in v tujini. Hkrati se je na novo podprla tudi možnost zunanjega oglaševanja ob cestah, s čemer želimo dodatno spodbuditi destinacije, da nagovorijo tranzitne goste, da se ustavijo in obiščejo na svoji poti skozi Slovenijo katero od slovenskih turističnih ikon ali odkrijejo nove skrite kotičke," so dodali.

Na podlagi teh sprememb in dopolnitev sta nova roka za oddajo vlog 12. marec in 13. maj, so še navedli na STO.


02. 03. 2020
Na Vrhniki so pripravljeni na morebiten pojav koronavirusa

Na Vrhniki so stekli preventivni ukrepi v primeru okužb z novim koronavirusom!

Zdravstveni dom Vrhnika in Občina Vrhnika sta se namreč odločila za postavitev manjšega šotora pred zdravstvenim domom, ki bo uporabljen le v primeru pojava novega koronavirusa.

Šotor je namenjen za kratkotrajno čakanje obolelih, ki izpolnjujejo vse pogoje za osnovan sum na koronavirus in so se PREDHODNO po telefonu S SVOJIM ZDRAVNIKOM DOGOVORILI za obisk zdravstvenega doma.

Le ti bodo prišli najprej v šotor in potem jih bo prevzelo zdravstveno osebje v obravnavo.

V Sloveniji sicer potrjenega primera okužbe z novim virusom COVID-19 za zdaj ni!


05. 03. 2020
Zaradi strahu pred širjenjem koronavirusa uvedeni številni previdnostni ukrepi

Tudi v Sloveniji po potrditvi prvih primerov okužbe z novim koronavirusom marsikje sprejemajo previdnostne ukrepe. Nizajo se odpovedi javnih dogodkov. Da bi preprečili možnost širjenja okužbe z novim koronavirusom, so v slovenskih bolnišnicah že minuli teden začeli prepovedovati obiske.
V UKC Ljubljana s prihodnjim tednom ne bo pouka in vaj za študente in dijake. Pacienti se na posege in preiskave ne bodo več mogli naročati osebno.
Prav tako že minuli teden so številne slovenske fakultete začele sodelavce in zaposlene pozivati, naj ostanejo doma, če imajo znake bolezni. Previdni so tudi v osnovnih in srednjih šolah ter vrtcih. Doma je v sredo ostala tudi žena prvega bolnika v Sloveniji, okuženega s koronavirusom. Zaposlena je v eni od ljubljanskih osnovnih šol, njen današnji rezultat testa na okužbo pa je bil negativen.

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00