Epidemija koronavirus (COVID-19)

9. 4. 2020
ZBIRNI CENTER KPV PONOVNO ODPRT
poročamo vam, da bo Zbirni center Vrhnika od torka, 14. 4. 2020, ponovno odprt. Prosimo vas, da si pred vhodom v Zbirni center nadenete svojo zaščitno masko, zaščitne rokavice in upoštevate varnostno razdaljo. Ker pričakujejo izredno povečano število obiskov/dovozov v Zbirni center, vas vljudno prosijo, da odpadke, ki jih želite oddati, že doma na grobo ločite po materialih in skupinah, da boste lahko (sami) čim hitreje in točno odložili različne vrste kosovnih in drugih odpadkov v zanje določene zabojnike oz. platoje.
Več na tej povezavi.

7. 4. 2020
NOVOST PRI VSTOPU V SLOVENIJO
Od SOBOTE, 11. APRILA, bo po vstopu v Slovenijo za zdrave osebe odrejena karantena, za osebe z bolezenskimi znaki okužbe s koronavirusom pa izolacija.

Karantena za zdrave je predvidena na stalnem ali začasnem naslovu za 14 dni. Do doma ali lokacije karantene se odpeljite po najkrajši poti brez ustavljanja. Do prejema odločbe po pošti se izolirajte (ostanite doma in se izogibajte stikom z drugimi). Če kaj potrebujete, kontaktirajte Rdeči križ ali Civilno zaščito. V primeru, da opažate bolezenske znake, pokličite izbranega zdravnika. Po presoji zdravnika boste v izolaciji na domu ali v bolnišnici.
Če doma nimate pogojev za karanteno ali izolacijo, o tem obvestite policijo na meji, da vam bo zagotovila nadomestno lokacijo v hotelskih objektih.
Za neupoštevanje navodil je predvidena denarna kazen 400 evrov.
7. 4. 2020
BREZPLAČNA TELEFONSKA ŠTEVILKA ZA PSIHOLOŠKO POMOČ - 
041 443 443
Če vas v teh dneh preveva tesnoba, strah, jeza ali druga čustva, potem lahko pokličete brezplačno telefonsko linijo za psihološko pomoč: 041 443 443. Pomoč je namenjena kot podpora obolelim in svojcem oseb z boleznijo covid19; podpora ob izgubi bližnjega zaradi omenjene bolezni; podporo pri vzgoji otrok in izvajanju šolskih obveznosti; podporo pri partnerski krizi ali pa kot razmislek o drugih duševnih spremembam, ki jih doživljamo v tem času. Telefonska linija je odprta med delavniki med 16. in 24. uro, ob sobotah in nedeljah pa med 12. in 24. uro.

7. 4. 2020
BREZPLAČNA TELEFONSKA KLEPETALNA LINIJA ZA STAREJŠE - ČVEKIFON
Zaradi epidemije in omejitve gibanja so številni starejši ostali izolirani od svojcev in prijateljev. Zato sta društvi Simbioza in Humanitarček razvili ČvekiFON, prvi brezplačni klepetalnik starejših. Testno so ga preizkusili minuli konec tedna, od danes pa je projekt javno dostopen vsem slovenskim starostnikom. 
Kako deluje? Pokličete na 080 38 07, kjer se registrirate, nato pa ČvekiFON sam poišče naključnega starostnika. ČvekiFON deluje med 8. uro zjutraj in 20. uro zvečer, uporaba pa je brezplačna.

1. 4. 2020

ODLOK O PREKRŠKOVNIH POSTOPKIH GLEDE IZVRŠEVANJA ODREDBE O PREPOVEDI UPORABE OTROŠKIH IGRAL 

Spoštovane občanke, spoštovani občani 
Pandemija koronavirusa je močno zarezala v naše življenje. Skoraj v celoti se je ustavilo javno življenje. Dejavne so samo nekatere javne službe in določeni deli gospodarstva. Če je na eni strani javno življenje zamrlo se je na drugi strani okrepilo družinsko. Zavedamo se, da je za mirno in strpno sobivanje na majhne prostoru potrebno veliko energije in sodelovanja. Dnevna aktivnost v krogu družine in sprehodi v naravi vsekakor pomagajo k razelektritvi ozračja. Občina Vrhnika ima nekaj lepih kotičkov narave (Planina, Bajerji, Močilnik, Retovje, Star Maln), ki pa so sedaj, predvsem ob sončnih vikendih, preveč obljudeni. V izogib popolne prepovedi in onemogočenja družinskega gibanja vas naprošam, da za rekreacijo in sprehode uporabljate tudi druge končke naše narave. 
 
Pred dobrimi 14 dnevi sem odredil,  za zmanjšanje in upočasnitev širjenja bolezni, prepoved uporabe otroških igral. Večina Vrhnčanov je ukrep sprejela in se drži vseh ukrepov, ki jih sprejme vlada ali občina. Zaradi nekaterih, ki ne želijo upoštevati navodil, sem primoran sprejeti odlok o prekrškovnih postopkih glede izvrševanja odredbe o prepovedi uporabe otroških igral. 
29. 3. 2020
PREPOVED GIBANJA IZVEN OBČINE ALI ZAČASNEGA PREBIVALIŠČA
Vlada Republike Slovenije je sprejela Odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin. Odlok začne veljati 30. marca 2020 ob 00.00 in velja do preklica. Več na sledeči povezavi.

29. 3. 2020
OBVEZNO RAZKUŽEVANJE OPREME V SKUPNIH ALI VEČSTANOVANJSKIH STAVBAH
Danes je kot eden od ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa začel veljati Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb. Odlok določa obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjski stavbi najmanj dvakrat dnevno. Pogostost razkuževanja je odvisna od števila posameznikov, ki živijo v večstanovanjski stavbi.

Razkuževanje še zlasti velja za:
kljuke na vhodu v večstanovanjsko stavbo,
ograje v večstanovanjski stavbi,
stikala za upravljanje in kabine dvigala,
stikala v skupnih prostorih večstanovanjske stavbe,
oprijemala in druga oprema, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami.

Upravniki večstanovanjskih stavb morajo poskrbeti, da se najmanj dvakrat dnevno organizira razkuževanje opreme. Razkuževanje izvede upravnik ali tretja oseba po izboru upravnika ali etažni lastniki.

Več podrobnosti na povezavi.

26. 3. 2020
OPROSTILO PLAČILA NAJEMNINE
Župan Daniel Cukjati je 25. 3. 2020 sprejel odredbo po kateri se najemnikom poslovnih prostorov in ostalih nepremičnin v lasti Občine Vrhnika, za katere velja, da svoje dejavnosti ne morejo izvajati zaradi nedavnega državnega odloka (epidemije), oprosti plačilo najemnine - do preklica.
Povezava do ODREDBE.

26. 3. 2020
STE SE ZNAŠLI V DUŠEVNI STISKI? POKLIČITE!
Če ste se znašli v čustveni stiski; vas je strah, ste tesnobni ali osamljeni? Da vam bo lažje smo tu za vas, vsak ponedeljek, torek in četrtek od 8-15 ure, v sredo od 8-17 ure in ob petkih od 8-13 ure na telefonski številki 017506270.  Če vam je lažje pisati pa to lahko naredite kadarkoli na mail: gpcsd.vrhni@gov.si
Zavedamo se, da je situacija polna negotovosti in vprašanj  zato si želimo, da veste, da niste sami.
Center za socialno delo Ljubljana-Enota Vrhnika
 
25. 3. 2020
POZIV STARŠEM
Civilna zaščita Vrhnika poziva starše, ki so dolžni opravljati svoje delo, ki je pomembno za delovanje družbe in države v izrednih razmerah (zaposleni v zdravstvu, lekarnah, policiji, vojski, zaporih, komunalnih službah, živilskih trgovinah, domovih za ostarele, dežurnih v šolah in vrtcih, redarstvu, zaščiti in reševanju), da sporočijo morebitne potrebe po varstvu predšolskih otrok. V kolikor potrebujete varstvo prihodnji teden (od 30. marca do 3. aprila) nam to sporočite do petka 27. marca do 10. ure na številko 031 603 002 ali info@vrtec-vrhnika.si.

23. 3. 2020
Zaradi spremenjenih odpiralnih časov trgovin in spremembe nakupovalnih navad v času epidemije, vas bi radi spomnili, da se lahko z nekaterimi osnovnimi živili oskrbite tudi pri lokalnih kmetijah in ponudnikih hrane.
Da bi stopili korak nasproti občanov, sestavljamo (dopolnjujemo) seznam lokalnih ponudnikov.
Prosimo vas, da ponudnika predhodno pokličete po telefonu in se z njim dogovorite o ponudbi in načinu plačila.
Naj vas opozorimo tudi na varnostne ukrepe pri prodaji tako ponudnikov kot potrošnikov, ki jih velja dosledno upoštevati. Nekaj varnostnih napotkov, za tiste, ki boste obiskali kmetije:
• pred obiskom pokličite na kmetijo in se dogovorite za čas obiska, za pridelke in izdelke,
• na kmetijo pojdite sami, samo v primeru da ste ZDRAVI, brez kliničnih znakov obolenj zgornjih dihal ali drugih bolezni,
• prinesite svojo embalažo, a pri tem poskrbite za ustrezno higieno,
• upoštevajte varnostno razdaljo in druge ukrepe NIJZ za preprečevanje okužbe,
• pomislite tudi na druge in kupite samo toliko surovin, kot jih zares potrebujete,

Priporočamo, da stranke prinesete točen znesek ali denar nakažete na TRR ponudnika, saj tako upoštevamo preventivne ukrepe proti širjenju virusa.

V kolikor še kdo želi biti na njem naveden, naj nam posreduje svoje podatke na cz.sg@siol.net
Civilna zaščita Vrhnika

Naziv Dejavnost Kontakt
Marjetka Fortuna eko kozje mleko 031 616 188 
Šampinjoni Smuk šampinjoni 031 877 238
Kmetija Švigelj pira, eko radič, pesa, kisla repa, eko sadike  031 494 727
 
 

20. 3. 2020
PROSTOVOLJCI SE IDENTIFICIRAJO S POSEBNO IDENTIFIKACIJSKO KARTICO
Občane obveščamo, da so v okviru Civilne zaščite na območju Vrhnike aktivirani prostovoljci. Prepoznate jih po posebni identifikacijski kartici z žigom občine. V kolikor ste zahtevali pomoč prostovoljca, zahtevajte od njih omenjeno identifikacijo, da ne bi prišlo do morebitnih zlorab.
Civilna zaščita Vrhnika

20. 3. 2020
DOM UPOKOJENCEV IŠČE PROSTOVOLJCE 
Iz Doma upokojencev Vrhnika so nas obvestili, da zaradi spremenjenega režima v domu, potrebujejo pomoč pri oskrbi varovancev. Javite se prostovoljci ali prostovoljke z izkušnjami iz zdravstvene stroke. Več informacij oziroma prijava na 040 638 505 ali milena.koncina@du-vrhnika.si 
V domu vam bodo zelo hvaležni vaše pomoči. Pomagajmo si!
Civilna zaščita Vrhnika


20. 3. 2020
SAMO NUJNUJNEJŠA DELA NA PODROČLJU DISTIBUCIJE ZEMELJSKEGA PLINA
Komunalno podjetje Vrhnika obvešča, da se zaradi nastale situacije s koronavirusom do nadaljnjega izvajamo samo nujna in intervencijska dela na distribucijskem omrežju zemeljskega plina, medtem ko se ne izvaja novih plinskih priključkov, novih priključitev uporabnikov, odklopov na željo odjemalca, rednih menjav plinomerov in drugih del.
Vse uporabnike zemeljskega plina in predvsem poslovne odjemalce obveščamo tudi, da zaradi omejitvenih ukrepov v mesecu marcu ne bomo izvajali rednih mesečnih popisov za zemeljski plin. Poraba za mesec marec bo ocenjena glede na povprečno porabo posameznega uporabnika. V kolikor nam boste števčno stanje sporočili preko ustaljenih poti za sporočanje števčnih stanj (komunala.info, spletni obrazec, na telefon 01/750 29 70 ali na e pošto informacijska@kpv.si), se vam bom obračunala dejanska poraba, vsem ostalim se bo poraba zemeljskega plina poračunala pri naslednjem popisu predvidoma aprila.

Komunalno podjetje Vrhnika

20. 3. 2020
PRVA ZAŠČITNA OPREMA GRE ZDRAVSTVENIM DELAVCEM
Državna Civilna zaščita je v včeraj prejela nekaj zaščitne opreme in jo začela takoj razdeljevati. Poveljnik Srečko Šestan je pojasnil, da so prispele kirurške maske za zdaj namenjene izključno zdravstvenim ustanovam:
 POVEZAVA.
Civilna zaščita Vrhnika sicer redno sporoča regijskemu štabu potrebe po zaščitnih sredstvih za potrebne javnih služb, hkrati vodi tudi seznam za potrebe trgovin in podjetij, vendar pa zaenkrat še nima podatka ali bo občina Vrhnika tudi med prejemniki pomoči.
Civilna zaščita Vrhnika

19. 3. 2020

POJASNILO GLEDE DOBAVLJIVOSTI MASK ZA GOSPODARSKE SLUŽBE
Glede na kar precejšnje povpraševanje po zaščitnih sredstvih, ki jih gospodarske družbe potrebujete za svoje zaposlene, vam sporočamo, da Občina Vrhnika in Civilna zaščita še vedno nista prejela potrebnih zaščitnih sredstev. 
Obveščamo vas tudi, da je Vlada RS v ponedeljek preklicala objavljeno uredbo o prepovedi prodaje zaščitnih sredstev fizičnim in pravnim osebah. Zato vam svetujemo, da se za morebiten nakup obrnete na zastopnike in proizvajalce tovrstne opreme. 
Civilna zaščita Vrhnika

19. 3. 2020
POZIV STARŠEM
Civilna zaščita Vrhnika poziva starše, ki so dolžni opravljati svoje delo, ki je pomembno za delovanje družbe in države v izrednih razmerah (zaposleni v zdravstvu, lekarnah, policiji, vojski, zaporih, komunalnih službah, živilskih trgovinah, domovih za ostarele, dežurnih v šolah in vrtcih, redarstvu, zaščiti in reševanju), da sporočijo morebitne potrebe po varstvu predšolske otroke. V kolikor potrebujete varstvo prihodnji teden (od 23. do 27. marca) nam to sporočite do petka 20. marca do 13. ure na številko 031 603 002 ali info@vrtec-vrhnika.si.
Civilna zaščita Vrhnika

19. 3. 2020

VRŠI SE NADZOR NAD UPORABO JAVNIH OTROŠKIH IGRIŠČ, ZAPRT TUDI STOLP NA PLANINI
Pred dnevi je župan Občine Vrhnika odredil prepoved uporabe igral na otroških javnih igriščih. Igrala so že označena z opozorilnimi napisi in trakovi. Skladno z uredbo o prepovedi uporabe javnih igrišč in otroških igral ter omejevanja zadrževanja ljudi v skupinah so začeli redarji medobčinske redarske službe (MIRED) vršiti nadzor nad uporabo le-teh po celotni občini (Vrtnarija, Zlatica, Pod Hruševico, Lošca, Na Klisu, Gradišče, Tržaška cesta in ostala igrišča z igrali v preostalih krajevnih skupnostih).

Obveščamo vas, da je prav tako zaprt razgledni stolp na Planini nad Vrhniko.

Redarstvo vrši tudi nadzor nad upoštevanjem odloka o zaprtju gostinskih lokalov.

Prosimo vas, da dosledno upoštevate navedene odredbe in odloke.
Civilna zaščita Vrhnika

 
18. 3. 2020
DODATNA ZAŠČITNA OPREMA ZA PODJETJA
Glede na zapise v medijih o razdelitvi dodatne zaščitne opreme se je danes veliko občanov in podjetnikov obrnilo na nas. Sporočamo vam, da zaenkrat zaščitne opreme nismo prejeli in tudi ne razpolagamo s podatkom kdaj oziroma če jo bomo. V kolikor bomo dobili kakršnekoli dodatne informacije, vas bomo o tem nemudoma obvestili.
Civilna zaščita Vrhnika

18. 3. 2020
ODPADKE V GOSPODINJSTVIH Z BOLNIKI, KI KAŽEJO ZNAKE OKUŽBE S KORONAVIRUSOM, IZKLJUČNO V POSODO ZA MEŠANE KOMUNALNE ODPADKE
Ministrstvo za okolje in prostor svetuje osebam, ki imajo potrjeno okužbo oziroma so zaradi suma na okužbo s koronavirusom COVID-19 v domači oskrbi, da osebne odpadke (na primer uporabljene robčke in rokavice iz lateksa) ter odpadke od čiščenja prostorov (na primer krpe za enkratno uporabo) odložijo v plastično vrečo za odpadke in jo, ko je polna, tesno zavežejo. To vrečo naj nato namestijo v drugo plastično vrečo za odpadke in tudi to tesno zavežejo ter jo ločeno hranijo vsaj 72 ur, preden jo odložijo v zunanji zabojnik za mešane komunalne odpadke (preostanek odpadkov). Druge gospodinjske odpadke lahko odlagajo kot običajno. Omenjena priporočila so objavljena tudi na spletni strani NIJZ.

17. 3. 2020

PREPOVED KURJENJA V NARAVI, PAZITE NASE IN NA GASILCE!
Civilna zaščita Vrhnika naproša vse občanke in občane, da pri kmetijskih opravilih, pri delu v gozdu, na njivi, vrtovih, travnikih ali v okolici hiš, ne sežigate ostankov lesa in trave. Če že morate, storite to v času, ko bo trava ozelenela in bo verjetnost razširitve požara v naravnem okolju zmanjšana.
Na ta način boste pripomogli, da gasilci ne bodo izvajali intervencij po nepotrebnem in na ta način ogrožali svoje, vaše in zdravje najbližjih.
Civilna zaščita Vrhnika


17. 3. 2020
ODPRAVLJENO JE ČASOVNO OMEJENO PARKIRANJE
Z današnjim dnem, 17. marcem 2020, na Vrhniki ne velja več časovno omejeno parkiranje (modre cone). Ukrep velja do preklica oziroma do preklica epidemije.

Občina s tem sledi povečanim potrebam po javnih prometnih površinah in ukrepom Vlade RS.

Občina ob tem poziva občane in občanke, naj javna parkirišča v lasti Občine Vrhnika uporabljajo le za namen parkiranja in pri tem upoštevajo prometne predpise, ki določajo uporabo parkirnega mesta.


17. 3. 2020
PREVENTIVNI UKREPI, OB IZVAJANJU POGREBNE SLOVESNOSTI ZA PREPREČEVANJE OKUŽBE S KORONAVIRUSOM
1. Čas odprtja mrliške vežice je 1 ura pred pogrebom.
2. Pogrebne slovesnosti se izvajajo v najožjem družinskem krogu z zdravimi družinskimi člani.
3. Izvaja se najožji strokovni protokol pogrebne slovesnosti. To pomeni v celoti prisotnost pogrebnega moštva z zastavonošo, vendar brez izvajanja spremljevalnih dogodkov (govor, pevci, maša, trobenta...).
4. Za izrekanje sožalja je dovoljen vstop v mrliško vežico posamično in izrekanje naj poteka brez telesnih stikov.
5. Po končani pogrebni slovesnosti se ne zadržujete v skupinah.
6. Ob prihodu in ob odhodu iz mrliške vežice, si je potrebno obvezno razkužiti roke.

Preventivni ukrepi veljajo do preklica! Hvala vam, ker pomagate pri omejevanju širjenja okužb!
Komunalno podjetje Vrhnika

17. 3. 2020
Nekateri se sprašujete, če tržnica obratuje. Tržnica bo do nadaljnega obratovala po ustaljenem urniku:
v torek in soboto od 7:00 do 13:00 ure
v petek od 7:00 do 13.00 ure


Dovoljena je samo prodaja prehrambenih izdelkov. Tržnice spadajo med izjeme, ki dopuščajo prodajo potrošnikom, in sicer med prodajalne z živili, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, vendar pa le v delu, v kolikor se na tržnici izvaja prodaja živil, ne pa tudi drugih izdelkov (obutev, obleke, suha roba, itd.).

Tako prodajalci kot kupci morate upoštevati priporočila NIJZ (varnostna razdalja, zaščitna sredstva...)
Civilna zaščita Vrhnika

16. 3. 2020
POZIV GOSPODARSKIM DRUŽBAM, ZLASTI ŽIVILSKIM TRGOVINAM

Civilna zaščita Vrhnika poziva vse gospodarske družbe (zlasti trgovine z živili), ki po razglasitvi epidemije koronavirusa v Sloveniji še obratujejo in imajo opravka s strankami:

-        -  da delodajalci poskrbijo za primerno zaščito svojih zaposlenih

-        -  vse občani in občanke, naj pri nujnem obisku trgovine spoštujejo ukrepe in napotke ter se držijo primerne medsebojne razdalje (1,5 m)

Civilna zaščita se vam zahvaljuje, da še naprej spoštujete tudi ostala preventivna navodila NIJZ in tako odgovorno pripomorete k omejitvi širjenja virusa.

CZ Vrhnika


16. 3. 2020
NUJNA OSKRBA NA DOMU ZA BOLNE OBČANE, KI SAMI UPRAVIČENO NE MOREJO DO NAJNUJNEŠIH DOBRIN
Civilna zaščita Občine Vrhnika bo organizirala nujno oskrbo na domu za občane, ki sami upravičeno ne morejo do najnujnejših dobrin. Izvedena bo v obliki enkratnega paketa z najnujnejšo hrano in higienskimi pripomočki. Možna bo tudi oskrba z zdravili.
Velja le za občane Vrhnike, ki zaradi okužbe ne smejo zapustiti stanovanja in se ne morejo sami oskrbovati, nimajo pomoči sorodnikov, prijateljev, znancev ali niso vešči s spletnim naročanjem.

Upravičenci lahko pokličete na mobilno telefonsko številko: 031 526 165 (vsak dan med 9 h in 14 h), oziroma preko e-pošte: oskrba.cz@gmail.com Potrebni so sledeči podatki: točen naslov (ime in priimek, naslov dostave), telefon na katerega ste dosegljivi in opis potrebe po oskrbi.

Organizirano bo v sodelovanju z izvajalci pomoči na domu in različnimi humanitarnimi organizacijami. Za dostavo zdravil je potrebno pri vas prevzeti zdravstveno kartico. Od osebe, ki bo le-to prevzela, zahtevajte, da se predstavi s posebnim pooblastilom štaba Civilne zaščite Občine Vrhnika.
Način izvajanja oskrbe bo zagotovljen tako, da bo prihajalo do čim manj stika med izvajalci pomoči in obolelimi. Primer prevzema paketa: pozvonili bomo in se odmaknili; počakali bomo toliko časa, da oseba, ki pomoč potrebuje, prevzame paket.
Primer prevzema zdravil: pozvonili bomo in se odmaknili; zdravstveno kartico položite na prag in se umakne v stanovanje; ko vam bomo zdravila dostavili bomo opravili po enakem postopku kot pri dostavi paketa;.
Pomoč je namenjena ljudem, ki jo resnično potrebujejo, zato bodimo solidarni in sočutni. O oskrbi bomo vodili evidenco.
Prosimo, da ne kličete za informacije, ki so vam že na voljo na spletnih mestih Občine Vrhnika in NIJZ.

Civilna zaščita Občine Vrhnika


16. 3. 2020

PSIHOSOCIALNA POMOČ V ZD VRHNIKA
Trenutno se soočamo z negotovo in stresno situacijo glede COVID-19, obenem pa smo priča številnim spremembam našega vsakdana. Zdravje kot ena najpomembnejših človeških vrednot je v teh dneh v ospredju. Žal se v aktualnih medijskih novicah poroča predvsem o telesnem blagostanju, pri čemer pozabljamo na duševno zdravje. Omenjena negotovost lahko prinese strah, nelagodje, tesnobo, morebiti poglobi občutja nemoči, žalosti, sramu in krivde.
V namen lajšanja duševnih tegob v trenutnih razmerah vam v Zdravstvenem domu Vrhnika nudimo telefonsko psihosocialno pomoč in razbremenitvene razgovore VSAK DELAVNIK od 8:00 do 16:00.
Pokličete nas lahko na 031/338-426 ali pa nam pišete na sanja.sever@zd-vrhnika.si
Omenjena telefonska linija ni namenjena podajanju zdravstvenih nasvetov.

16. 3. 2020

ZBIRNI CENTER VRHNIKA JE DO PREKLICA ZAPRT - ODVOZ ODPADKOV PO USTALJENEM URNIKU
V času močno povečanega pojavljanja akutnih okužb dihal zaradi koronavirusa in drugih podobnih obolenj je pomembno, da smo strpni in da upoštevamo priporočila pristojnih ustanov. Ker je vaše in naše zdravje zelo pomembno, vam sporočamo, da je Zbirni center Vrhnika do preklica zaprt. 
Komunalno podjetje Vrhnika vas zato vljudno prosi, da odlaganje stvari (odpadkov), ki lahko počaka, odložite na čas, ko se bodo zadeve umirile. 
Odvoz mešanih komunalnih odpadkov in biološko razgradljivih odpadkov bo potekal po ustaljenem urniku. Prav tako bomo redno praznili zabojnike na ekoloških  otokih.
 
Vljudno vas prosimo, da skrbite za pravilno in vestno ravnanje na ekoloških otokih. Hvala za razumevanje. Skrbite zase in za druge.
Javno podjetje Komunalno podjetje Vrhnika, d. o. o.

16. 3. 2020
PREPOVED UPORABE JAVNIH OTROŠKIH IGRIŠČ
Na območju občine Vrhnika je župan odredil prepoved uporabe otroških igral na otroških javnih igriščih. Odredba stopi v veljavo danes, 16. marca, od 10. ure dalje in velja do preklica. 
 
16. 3. 2020
NA CENTER ZA SOCIALNO DELO SAMO V NUJNEM PRIMERU!
Vse uporabnike in stranke Centra za socialno delo Ljubljana, z enotami Ljubljana Šiška, Ljubljana Moste – Polje, Ljubljana Vič – Rudnik, Ljubljana Bežigrad, Ljubljana Center, Vrhnika, Grosuplje in Logatec seznanjamo, da smo z dnem 13. 3. 2020 sprejeli dodatne ukrepe v skladu z napotitvami Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Prosimo, da zaradi preprečevanja in obvladovanja širjenja kapljičnih okužb z novim koronavirusom in zaradi varovanja zdravja vseh občanov in zaposlenih, obiščete Center za socialno delo Ljubljana in vse enote centra samo v nujnih primerih.  
Prosimo, da v komunikaciji z nami prednostno uporabite telefon, elektronsko pošto in navadno pošto. Vloge za uveljavljanje pravic vlagajte v poštne nabiralnike nameščene ob vstopih v enote centra.  
 
Kontaktni podatki za CSD Vrhnika
- gpcsd.vrhni@gov.si
- 01 750 62 70  
       
Vsem uporabnikom in obiskovalcem centra in njegovih programov se zahvaljujemo za razumevanje. 
 
CSD Slovenije


14. 03. 2020
UKREPI OB RAZGLASITVI EPIDEMIJE KORONAVIRUSA (COVID-19) V OBČINI VRHNIKA

Slovenija je 12. marca ob 18. uri na podlagi 7. člena Zakona o nalezljivih boleznih zaradi naraščanja števila primerov okužb s koronavirusom (COVID-19) razglasila epidemijo. Aktiviran je bil tudi Državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljivih bolezni pri ljudeh.

• Do nadaljnjega sta zaprti osnovni šoli, vsi vrtci, Cankarjeva knjižnica, vse športne dvorane, Cankarjev dom Vrhnika ter Cankarjeva hiša. Prepovedano je tudi opravljanje varstva predšolskih otrok na domu.

• V vrtcih in šolah bo izjemoma organizirano nujno varstvo otrok, čigar starši so dolžni opravljati svoje delo, ki je pomembno za delovanje družbe in države v izrednih razmerah (zaposleni v zdravstvu, lekarnah, policiji, vojski, zaporih, komunalnih službah, živilskih trgovinah, domovih za ostarele, dežurnih v šolah in vrtcih, redarstvu, zaščiti in reševanju). Nujno varstvo otrok se izkazuje s pisno izjavo delodajalca.

• Več informacij v zvezi z organizacijo nujnega varstva lahko pridobite s klicem na naslednje telefonske številke oziroma na spletnih povezavah:

OŠ Ivana Cankarja
Tel. št.: 01 3301 852 ali na povezavi: https://www.osivanacankarja.si/

OŠ Antona Martina Slomška
Tel. št.: 01 755 80 51 ali na povezavi: https://www.osams.si/

Vrtec Vrhnika
Tel. št.: 01 750 73 72 ali na povezavi: https://vrtec-vrhnika.si/

• Občani naj se vzdržijo nenujnih obiskov Zdravstvenega doma Vrhnika (ZD Vrhnika). V kolikor potrebujete obravnavo, se predhodno dogovorite po telefonu ali preko elektronske pošte s pristojno ambulanto. V ZD Vrhnika je možno vstopiti le pri vhodu za nujno medicinsko pomoč (NMP) - vhod nasproti Mercatorja. Pri vhodu vas sprejme oseba, ki opravi kratek vprašalnik o morebitnih simptomih na okužbo. V ambulanto pridite največ 10 minut pred dogovorjenim terminom. NMP ZD Vrhnika deluje nemoteno, vendar tudi v tem primeru vas naprošamo, da ravnate v skladu z navodili za preprečevanje in širjenje okužb (NIJZ).

• Dodatne informacije o delovanju ZD Vrhnika lahko pridobite na tel. št. 01 75 55 110 ali na povezavi https://zd-vrhnika.si/.

• V naslednjih dneh bo vzpostavljena posebna telefonska številka, ki bo namenjena občanom v izolaciji, v kolikor bodo potrebovali pomoči pri oskrbi ali drugih nujnih opravkih.

• Občane in uporabnike upravnih storitev naprošamo, da presodite o nujnosti upravnih storitev in omejite obisk javnih ustanov Občine Vrhnika in Upravne enote Vrhnika. Informacije o upravnih zadevah potekajo telefonsko ali po e-pošti:

Občina Vrhnika
Tel. št.: 01 755 54 10 in 01 755 54 44
E-naslov: obcina.vrhnika@vrhnika.si ali splosne.obcina@vrhnika.si

Civilna zaščita Vrhnika
Tel. št.: 01 755 20 99
E-naslov: cz.sg@siol.net

Upravna enota Vrhnika
Tel. št.: 01 750 78 50
E-naslov: ue.vrhnika@gov.si.

DRUGE SPLOŠNE INFORMACIJE

ReCO 112 obvešča vse državljanke in državljane, da v kolikor NE potrebujete NUJNE MEDICINSKE pomoči, pomoči GASILCEV, nujne VETERINARSKE pomoči, pomoči GORSKIH in JAMARSKIH reševalcev ter drugih reševalnih enot, ne kličite na klic v sili na številko 112.

Klicne številke za prebivalce za pomoč pri iskanju zanesljivih informacij o koronavirusu:


Splošne informacije

Tel. št.: 080 1404 med 8. in 20. uro

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) za posvet s strokovnjaki

Tel. št.: 031 646 617
Tel. št.: 031 619 118

Konzularna služba MMZ – Informacije za potnike

                                   ponedeljek od 9. do 12 ure
Tel. št.: 01 478 23 05  sreda od 9. do 12. ure in od 14. do 16. ure
                                   petek od 9. do 12. ure

Vse informacije o koronavirusu lahko spremljate na spletni povezavi:

https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov ali
https://www.gov.si/teme/koronavirus

Štab Civilne zaščite Občine Vrhnika


13. 03. 2020
Spremenjen vozni red medkrajevnih in mestnih linij LPP

Obveščamo vas, da se bo gospodarska javna služba javni linijski prevoz potnikov v notranjem cestnem prometu izvajala tudi v času, ko bodo zaprte vzgojno izobraževalne ustanove. Zaradi racionalizacije prevozov bo od ponedeljka, 16. 3. 2020, stopil v veljavo počitniški/zimski vozni red.

Vozni red bo veljal do nadaljnjega, ogledate pa si ga lahko na povezavi:

http://www.lpp.si/javni-prevoz/vozni-redi (zavihek »v pripravi«).

Stroka sicer priporoča, da v izogib širjenju koronavirusa, ostanete doma in se izogibate tudi javnemu prevozu.


13. 03. 2020
Cankarjeva knjižnica Vrhnika zapira vrata

Po navodilih Ministrstva za kulturo bosta Cankarjeva knjižica Vrhnika in njena enota Krajevna knjižnica dr. Marje Boršnik Borovnica zaradi nevarnosti širjenja koronavirusa do preklica zaprti!

ZAMUDNINA NE BO ZARAČUNANA!

Še vedno pa ste vabljeni k izposoji eKnjig preko sistema Biblos, brskanju po elektronskih virih na platformi Pressreader in po domoznanskih vsebinah na portalu Kamra.

Gradivo lahko vrnete skozi režo v pritličju Kulturnega centra Vrhnika.


13. 03. 2020
Pomembno obvestilo – Zbirni center Vrhnika

Komunalno podjetje Vrhnika obvešča, da je v času močno povečanega pojavljanja akutnih okužb dihal zaradi koronavirusa in drugih podobnih obolenj pomembno, da smo strpni in da upoštevamo priporočila pristojnih ustanov.

Zato vas vljudno prosimo, da odlaganje stvari (odpadkov), ki lahko počaka, odložite na čas, ko se bodo zadeve umirile. Če že obiščete Zbirni center, pa upoštevajte vsa navodila (razdaljo do drugih ljudi …) in sami ločeno odložite posamezne odpadke v zanje namenjene zabojnike ali na platoje. Prosimo tudi, da Zbirni center zapustite čimprej in se v njem ne zadržujete.

Hvala za razumevanje.13. 03. 2020
Informacijska pisarna JP KPV do nadaljnega zaprta

Komunalno podjetje Vrhnika obvešča, da je zaradi situacije s koronavirusom informacijska pisarna na sedežu podjetje do nadaljnjega zaprta.

Kontaktirate nas lahko preko tel. št. 01 7502 970 ali preko e-pošte informacijska@kpv.si

Hvala za razumevanje.


12. 03. 2020
Sestal se je štab občinske Civilne zaščite

Danes, 12. marca, se je v zgodnjih večernih urah na izredni seji sestal štab Civilne zaščite Vrhnika na temo širjenja koronavirusa. Predstavniki so bili seznanjeni s smernicami Uprave RS za zaščito in reševanje, hkrati so se seznanili z razmerami na terenu. Vabljeni direktor ZD Vrhnika Roman Strgar je predstavil trenutno stanje (Vrhnika je včeraj dobila prvi pozitiven primer okužbe), o katerem lahko več preberete na tej povezavi. Direktorica Doma upokojencev Vrhnika Milena Končina je pojasnila, da so po novem prepovedali tudi izhode varovancev iz doma in ne samo obiske, so pa jim omogočili povezavo z domačimi preko skypa, viberja, telefona in drugih sodobnih pristopov. Župan Daniel Cukjati je dejal, da je svoja vrata priprla tudi občinska stavba, pred vrati katere bo po novem stal varnostnik, ki bo spuščal na upravno enoto le določeno število strank, tudi sicer na občini apelirajo na občane, da opravijo čimveč opravil kar preko telefona ali elektronske pošte. Župan je še dejal, da je že v stiku z interesnimi skupinami, ki so izrazile pripravljenost pomagati starejšim, v kolikor bi to bilo potrebno.
Trenutno štab ni podvzel konkretnejših ukrepov, ki se navezujejo na širjenje koronavirusa. Še naprej bo spremljal dogajanje na državni in lokalni ravni ter sledil nacionalnemu načrtu za reševanje v primeru nalezljivih bolezni.

Civilna zaščita Vrhnika poziva občane naj dosledno spoštujejo priporočila strokovnjakov o preprečevanju širjenja okužbe s koronavirusom.

Gašper Tominc


12. 03. 2020
OBVESTILO OBČINE VRHNIKA IN UPRAVNE ENOTE VRHNIKA – PREPREČEVANJE IN OBVLADOVANJE OKUŽB S KORONAVIRUSOM (SARS-CoV-2)

Spoštovani obiskovalci Občine Vrhnika in Upravne enote Vrhnika.

Glede na dogajanje o širjenju koronavirusa (SARS-CoV-2), ki ga lahko dnevno spremljate preko različnih medijev, se širjenje koronavirusa v Sloveniji in tujini povečuje. Trenutno je širjenje še obvladljivo, vendar bo tako ostalo, če se bomo prav vsi držali preventivnih ukrepov, kot nam jih sporočajo strokovnjaki.

Občina Vrhnika in Upravna enota Vrhnika naprošata vse občane in uporabnike upravnih storitev, da presodite o nujnosti upravnih storitev in omejite morebitne obiske obeh javnih ustanov.

Priporočamo, da se čim bolj poslužujete telefonskega in elektronskega komuniciranja.

V kolikor potrebujete določene informacije ali želite podati vlogo vas naprošamo, da to storite na naslednji način:

Za Občino Vrhnika:

Vloge in obrazce za Občino Vrhnika pridobite na občinski spletni strani https://arhiv.vrhnika.si ter jih pošljite na e-naslov obcina.vrhnika@vrhnika.si ali splosne.obcina@vrhnika.si.

Za vse informacije lahko pokličete na tel. št. 01 755 54 10 ali 01 755 54 44.

Za Upravno enoto Vrhnika:

Vloge in obrazce za Upravno enoto Vrhnika pridobite na spletni strani https://e-uprava.gov.si in https://www.gov.si/drzavni-organi/upravne-enote/vrhnika/.

V kolikor potrebujete določeno informacijo oziroma stanje v kateri se nahaja vaša zadeva, pokličite na tel. št. 01 750 78 50 ali pošljete elektronsko sporočilo na e-naslov: ue.vrhnika@gov.si.

V obdobju širjenja virusa osebno opravite le najnujnejše storitve, nujne vloge pa oddajte v sprejemni pisarni na Tržaški cesti 1.

Pri preprečevanju okužbe s koronavirusom velja enaka preventiva kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal. Najbolj učinkovita sta vsakodnevna preventivna ukrepa, ki jima velja dosledno slediti, torej redno umivanje rok z vodo in milom ter higiena kašlja.

Aktualne informacije in navodila najdete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje:
https://www.nijz.si/sl/pojav-novega-koronavirusa-2019-ncov

Naša skupna dolžnost je, da skrbimo za varnost vseh.


12. 03. 2020

POMEMBNE INFORMACIJE - KORONAVIRUS - 12.3.2020

Spoštovani občani, 

Sinoči smo dobili prvi pozitiven primer okužbe s koronavirusom na našem področju. Temu se ni bilo možno izogniti, lahko pa naredimo veliko za nadaljnje zmanjšanje tveganj. Predvsem z vsemi ukrepi, ki jih priporočajo zdravstveni strokovnjaki (glejte internetne strani Ministrstva za zdravje, NIJZ in tudi stran našega ZD). V našem primeru je oseba ravnala popolnoma pravilno in tako ni po nepotrebnem širila virusa in tudi našemu zdravstvenemu osebju omogočila, da lahko še naprej delamo. Hvala.


V našem zdravstvenem domu smo že v ponedeljek uvedli določene spremembe. Odprt je samo en vhod v ZD, to je vhod NMP nasproti Mercatorja. Tu vas pričaka oseba, ki vas bo povprašala po določenih informacijah in potem usmerila naprej. 


Prosimo vse, da se najprej telefonsko ali po elektronski pošti obrnete na ambulante. Veliko stvari boste lahko rešili brez prihoda v ZD. Če to ne bo šlo, boste dobili termin za obisk. Prosimo vas, da ne prihajate več kot 10 minut pred dogovorjenim terminom. Tako ne bo preveč oseb istočasno v čakalnici. 


Z današnjim dnem po odredbi MZ začasno ukinjamo večino preventivnih programov.


Z odgovornim ravnanjem poskrbite zase in za druge.

Roman Strgar, direktor ZD Vrhnika12. 03. 2020
S ponedeljkom zaprtje vseh šol in vrtcev

Premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je ministrstvoma za zdravje in izobraževanje naložil, naj pripravita vse potrebno, da se s ponedeljkom zaprejo vse vzgojno-izobraževalne ustanove.

"Gre za ukrep, ki prinese za seboj marsikaj, a je nujen v tej situaciji," je zapisal na Twitterju.


11. 03. 2020

Ukrepi glede koronavirusa SARS CoV-2

Upoštevajte naslednje ukrepe:
 

Zdravnika ali lekarno pred obiskom pokličite po telefonu

Ordinacije ne obiskujte brez predhodne najave po telefonu. Če menite, da potrebujete zdravniško pomoč, svojega zdravnika najprej pokličite po telefonu. Zdravnik vam bo dal nadaljnja navodila.  

Enaka navodila upoštevajte tudi za obisk lekarne, ki jo prav tako obišče veliko bolnih ljudi.


Naročanje receptov za zdravila in napotnic

Vse našteto lahko z zdravstvenim osebjem uredite po telefonu ali elektronski pošti.  


Ordinacijski čas, namenjen pacientom s težavami z dihali

Z namenom, da pred morebitno okužbo zaščitijo druge paciente, so ordinacije organizirale poseben ordinacijski čas za paciente s težavami z dihali, ki bi lahko bile znak okužbe s koronavirusom.

Pred obiskom zdravnika se po telefonu pozanimajte, kdaj se lahko v zvezi s svojo zdravstveno težavo oglasite v ordinaciji, če je osebni obisk res potreben. Zdravstveno osebje vas bo naročilo na ustrezen termin.


Ukrepi za zajezitev širjenja virusa  

Svetujemo vam tudi strogo upoštevanje ukrepov, ki jih je sprejela država, in tudi drugih previdnostnih ukrepov:

• Delavci, ki so bolni, naj ostanejo doma in upoštevajo navodila zdravnika in delodajalca.  

• Če narava vaše službe omogoča, se dogovorite za opravljanje dela na domu. Preložite tudi vsa nenujna službena potovanja.

• Ne obiskujte javnih prireditev in ne hodite po nakupih, ko je največja gneča. Po nakupih naj odhaja le en član družine.

• Pripravite se na možnost, da bo motena dostava sveže zelenjave in sadja ter nakupite nekaj zaloge vložene ali konzervirane zelenjave in sadja.

• Pripravite se na možnost, da bodo že v kratkem zaprti vrtce in šole ter razmislite, kako boste poskrbeli za varstvo in zabavo svojih otrok.  

• Če še niste, postanite uporabnik elektronskih storitev (nakupi preko spleta, bančništvo preko spleta in podobno).


Kako se zaščititi pred okužbo?  

Svetujemo vam, da upoštevate naslednje najpomembnejše preventivne ukrepe:

1) Upoštevajte higieno rok. Pogosto (in vedno pred jedjo) si umivajte oz. razkužujte roke. Umivanje rok z milom in toplo vodo naj traja 1 minuto, sicer ne bo učinkovito.

2) Ne dotikajte se oči, nosu ali ust.

3) Pri kašljanju ali kihanju si pokrijte usta in nos z robčkom ali rokavom pri pokrčenem komolcu.

4) Izogibajte se tesnemu stiku z drugimi ljudmi. Ostanite na razdalji 1,5 m od ljudi ki izgledajo vročični, kašljajo, kihajo ali smrkajo. Svetujemo, da se z drugimi ne rokujete.  

5) Če je to mogoče, ostanite doma. Ne udeležujte se dogodkov, kjer se v zaprtih prostorih zbere večje število ljudi.  

6) Izogibajte se uporabi javnega prevoza.  

7) Bodite previdni pri potovanju v tujino. Odložite potovanja, ki niso nujna. V primeru, da ste se vrnili iz tujine, še posebej iz Italije, preventivno ostanite doma in se samoopazujte.


Kaj storiti v primeru suma okužbe?  

* Pokličite zdravnika po telefonu

Ne obiskujte ordinacije ali zdravstvenega doma! Zdravnika pokličite, če vročina (povišana telesna temperatura na 38°C ali več) traja 4 dni in ne pade, kljub temu, da bolnik jemlje zdravila za zniževanje temperature (Lekadol, Nalgesin in podobno), ali v primeru, če se zdravstveno stanje kljub jemanju zdravil poslabšuje. Zdravniku obvezno povejte, če ste se nedavno vrnili iz tujine ali bili v stiku z okuženo osebo.


* Upoštevajte navodila zdravnika

Zdravnik bo presodil potrebne nadaljnje korake (nadaljevanje samoopazovanja, obisk zdravnika ali obisk najbližje vstopne točke za testiranje za okužbo s koronavirusom) in vam dal vsa ustrezna navodila. Strogo se držite navodil zdravnika zdravstvenega osebja, da pred okužbo zaščitite ostale ljudi (zdravstveno osebje, vaše bližnje, sodelavce in druge).

Dodatne informacije o novih ukrepih in kako se lahko zaščitite pred okužbo, si lahko ogledate TUKAJ.  

Informacije o koronavirusu lahko dobite tudi na brezplačni telefonski številki 080 14 04 vsak dan med 8. in 20. uro.10. 03. 2020

Novi ukrepi v povezavi s koronavirusom

Ljubljana, 9. marec - Svet za nacionalno varnost je v vezi s širjenjem koronavirusa izdal ukrepe za preprečitev njegovega širjenja. Med drugim se spreminja tudi odredba o prepovedi zbiranja na javnih prostorih zaprtega tipa v Sloveniji, in sicer se meja s 500 oseb zniža na 100. Ukrepi:  

- Na letališču Jožeta Pučnika bodo uvedli merjenje telesne temperature potnikov.

- Uvedli bodo kontrole na kopenski meji z Italijo, kar verjetno pomeni zaprtje maloobmejnih mejnih prehodov ter preusmerjanje potnikov na večje mejne prehode.

- Za zdaj šol in vrtcev ne bodo zapirali, ampak bodo to naredili, če bo potrebno. Kot ocenjujejo, bi se to morda lahko zgodilo v naslednjih 14 dneh.

- Vse športne prireditve z več kot 500 udeleženci se bodo izvedle brez občinstva, tudi pokal Vitranc in Planica.

- Prireditve v zaprtih prostorih se od torka omeji na 100 udeležencev (do zdaj je veljala omejitev 500 udeležencev). Inšpekcijska služba ministrstva za zdravje bo vzpostavila dežurno službo, ki bo delovala 24/7, ter bo na terenu izdajala odločbe kršiteljem.

- Vsi potniki, ki bodo prečkali mejo s Slovenijo, bodo preko sms obvestila obveščeni o preventivnih ukrepih, ki veljajo v Sloveniji v zvezi s koronavirusom.

- Vsa gospodinjstva bodo v nabiralnike dobila tiskane letake z navodili o ukrepanju.

- Odsvetujejo nenujna potovanja v tujino in vsa potovanja na krizna območja.

- Prepovedali bodo pristanke letal iz italijanskih letališč, ki so iz ogroženih območij. Prepovedali bodo tudi lete iz Kitajske, Južne Koreje in Irana.

- Do nadaljnjega se prekine izvajanje vseh preventivnih dejavnosti zdravstvenih domov Metlika, Novo mesto, Črnomelj ter Splošne bolnišnice Novo mesto. Odložili bodo tudi vse nenujne specialistične preglede. Obiski pri osebnih zdravnikih se izvajajo po predhodnem telefonskem dogovoru.

- Delodajalci predvsem na območjih Novega mesta, Črnomlja, Metlike in Bele krajine naj opozorijo delavce, ki so bolni, da ostanejo doma. Svetujejo opravljanje dela na domu in odsvetujejo vsa nenujna službena potovanja.

- Ministrstvo za finance je sprostilo proračunske rezerve za nabavo osebne zaščitne opreme (naročili bodo pol milijona kosov zaščitnih mask).

- Vlada je za informiranje o koronavirusu vzpostavila klicni center. Informacije dobite med 8.00 in 20.00 na brezplačno številko: 080 14 04.

Več informacij dobite na povezavah: 

https://www.nijz.si/sl/pojav-novega-koronavirusa-2019-ncov

https://www.gov.si/novice/2020-03-09-svet-za-nacionalno-varnost-sprejel-ukrepe-za-zajezitev-sirjenja-koronavirusa/10. 03. 2020
Vrhniški Cankarjev dom do nadaljnjega odpoveduje dogodke

Zavod Ivana Cankarja Vrhnika, pod okrilje katerega sodi Cankarjev dom Vrhnika, je skladno z ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa, ki jih je dne, 9. 3. 2020, sprejel Svet za nacionalno varnost, Odredbo o prepovedi zbiranja na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa v Republiki Sloveniji ter priporočili Nacionalnega inštituta z javno zdravje, sprejel sklep, da so vsi dogodki v Cankarjevem domu Vrhnika do nadaljnjega odpovedani.

Zaradi zmanjševanja tveganja širjenja koronavirusa odpovedujejo tudi prireditev Gregorjevo, 14. 3. 2020.


10. 03. 2020
Prireditev Športnik Vrhnike za leto 2019 je odpovedana

Kot so sporočili iz Zavoda Ivana Cankarja Vrhnika, ki je upravnik Cankarjevega doma na Vrhniki, so do nadaljnjega zaradi koronavirusa odpovedane vse prireditve, na katerih se pričakuje večje število obiskovalcev. Prireditev Športnik Vrhnike 2019 je bila načrtovana za petek 27. marca, zdaj pa jo bodo poskusili organizirati v juniju ali septembru.


09. 03. 2020
Vzpostavljen klicni center za informacije o koronavirusu

STA, 9. marca - Vladni urad za komuniciranje je v sodelovanju z ministrstvoma za zdravje in javno upravo, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in infekcijsko kliniko UKC Ljubljana vzpostavil klicni center za posredovanje zanesljivih informacij o novem koronavirusu. Prebivalci lahko informacije dobijo na brezplačni telefonski številki 080 1404 med 8. in 20. uro.

Na vprašanja bodo odgovarjali študentje višjih letnikov medicinske fakultete pod mentorstvom ustreznih strokovnih služb/strokovnjakov, navaja ministrstvo za zdravje na spletni strani.


06. 03. 2020

POMEMBNO OBVESTILO - KORONAVIRUS (6.3.2020)

Spoštovani občani,

Prvi primer potrjene okužbe s koronavirusom je pokazal, kako pacienti resnično ne smemo ravnati v primeru suma na okužbo. Zato še enkrat podajamo opis potrebnega ravnanja:

V PRIMERU , DA ste bili v zadnjih 27 dneh v tujini, kjer je bil potrjen korona virus (COVID-19), ali ocenjujete, da ste bili v neposrednem stiku z okuženim in imate sledeče simptome:

povišana temperatura nad 38°C

IN

mišične bolečine, kašelj, izcedek iz nosu in/ali težko dihanje

NE PRIHAJAJTE V ZDRAVSTVENI DOM !!!

ampak

pokličite svojega izbranega zdravnika,

v primeru življenjske ogroženosti pa se obrnite na številko 112

Zdravstveno osebje vam bo potem dalo nadaljnja navodila.

Vse ostale, ki nimate izpolnjenih zgornjih pogojev in potrebujete storitve v Zdravstvenem domu pa prosimo, da pridete ob naročeni uri, ali največ 10 minut prej. Tako boste zmanjšali tveganje zase in za ostale obiskovalce ZD.

Prosimo, da tudi v laboratorij ne pridete vsi takoj zjutraj, ampak se nekoliko razporedite do 9. ure.

Hvala vam, ker upoštevate priporočila.

V petek, 6.3.2020 ob 14.00 še nimamo potrjene okužbe na našem področju in naj tako tudi ostane.

 

Zdravstveni dom Vrhnika05. 03. 2020
Zaradi strahu pred širjenjem koronavirusa uvedeni številni previdnostni ukrepi

Tudi v Sloveniji po potrditvi prvih primerov okužbe z novim koronavirusom marsikje sprejemajo previdnostne ukrepe. Nizajo se odpovedi javnih dogodkov. Da bi preprečili možnost širjenja okužbe z novim koronavirusom, so v slovenskih bolnišnicah že minuli teden začeli prepovedovati obiske.

V UKC Ljubljana s prihodnjim tednom ne bo pouka in vaj za študente in dijake. Pacienti se na posege in preiskave ne bodo več mogli naročati osebno.
Prav tako že minuli teden so številne slovenske fakultete začele sodelavce in zaposlene pozivati, naj ostanejo doma, če imajo znake bolezni. Previdni so tudi v osnovnih in srednjih šolah ter vrtcih. Doma je v sredo ostala tudi žena prvega bolnika v Sloveniji, okuženega s koronavirusom. Zaposlena je v eni od ljubljanskih osnovnih šol, njen današnji rezultat testa na okužbo pa je bil negativen.


02. 03. 2020
Na Vrhniki so pripravljeni na morebiten pojav koronavirusa

Na Vrhniki so stekli preventivni ukrepi v primeru okužb z novim koronavirusom!

Zdravstveni dom Vrhnika in Občina Vrhnika sta se namreč odločila za postavitev manjšega šotora pred zdravstvenim domom, ki bo uporabljen le v primeru pojava novega koronavirusa.

Šotor je namenjen za kratkotrajno čakanje obolelih, ki izpolnjujejo vse pogoje za osnovan sum na koronavirus in so se PREDHODNO po telefonu S SVOJIM ZDRAVNIKOM DOGOVORILI za obisk zdravstvenega doma.

Le ti bodo prišli najprej v šotor in potem jih bo prevzelo zdravstveno osebje v obravnavo.

V Sloveniji sicer potrjenega primera okužbe z novim virusom COVID-19 za zdaj ni!


28. 02. 2020
STO zaradi koronavirusa v spremembo razpisov

STA, 28. februarja - Slovenska turistična organizacija (STO) se je v luči spremenjenih razmer zaradi koronavirusa odločila prerazporediti sredstva za sofinanciranje promocije turistične ponudbe s strani turističnih podjetij in vodilnih destinacij. Denar, sicer namenjen za promocijo na tujih trgih, bo sedaj lahko usmerjen tudi na domači trg.

STO je "zaradi nenadnih sprememb globalnih gospodarskih razmer" objavila zaprtje javnega razpisa za sofinanciranje promocije slovenske turistične ponudbe na tujih trgih v letu 2020, ki je bil objavljen decembra lani, so zapisali v organizaciji.

S tem razpisom je STO krepila promocijo turističnih produktov Slovenije s strani turističnih podjetij na tujih trgih. Prejšnji teden so sporočili, da so v prvem roku razdelili slabo polovico razpoložljivih sredstev, in sicer skoraj 370.000 evrov. Drugi rok naj bi se iztekel 23. marca.

"STO se je na podlagi trenutnih nestabilnih gospodarskih razmer in s tem morebitnega zmanjšanja turističnih tokov odzvala na pobudo slovenskega turističnega gospodarstva o pomoči s prestrukturiranjem razpoložljivih finančnih sredstev v podporo turističnim podjetjem. Sofinanciranje projektov promocije turističnih produktov Slovenije turističnim podjetjem na tujih trgih bo razširila z dodatno možnostjo izvedbe aktivnosti tudi na domačem trgu, hkrati pa bo zmanjšala vstopno vrednostno mejo odobritve projektov, z 20.000 evrov brez DDV na 10.000 evrov brez DDV," so zapisali.

"Promocija slovenskega turizma v tujini ostaja prioritetna naloga STO, v trenutnih razmerah pa je pomembna tudi krepitev povpraševanja domačega gosta," so še dodali. STO tako načrtuje objavo novega javnega razpisa s prilagojenimi pogoji v začetku marca, prvi rok za oddajo vlog pa bo v začetku aprila.

Prav tako je danes STO v uradnem listu objavila spremembe in dopolnitve javnega razpisa za sofinanciranje aktivnosti promocije turistične ponudbe vodilnih turističnih destinacij Slovenije v letu 2020, ki je bil sicer objavljen v začetku februarja. Tudi v tem primeru so spremembe sprejeli s ciljem podpore slovenskemu turističnemu gospodarstvu za lažjo premostitev morebitnega zmanjšanja prihoda tujih gostov.

Ukrep sofinanciranja aktivnosti promocije turistične ponudbe vodilnih turističnih destinacij Slovenije na tujih trgih je STO razširila z dodatno možnostjo izvedbe aktivnosti tudi na domačem trgu. "Vodilne destinacije bodo na podlagi teh dopolnitev lahko izvajale aktivnosti promocije v digitalnih in tiskanih medijih doma in v tujini. Hkrati se je na novo podprla tudi možnost zunanjega oglaševanja ob cestah, s čemer želimo dodatno spodbuditi destinacije, da nagovorijo tranzitne goste, da se ustavijo in obiščejo na svoji poti skozi Slovenijo katero od slovenskih turističnih ikon ali odkrijejo nove skrite kotičke," so dodali.

Na podlagi teh sprememb in dopolnitev sta nova roka za oddajo vlog 12. marec in 13. maj, so še navedli na STO.


28. 02. 2020
NIJZ: Zaradi koronavirusa trenutno ni omejitev pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti in na delovnem mestu

STA, 28. februarja - Trenutna epidemiološka situacija zaradi novega koronavirusa ne narekuje izrednih ukrepov, zato ni posebnih omejitev pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti in v delovnem okolju, pojasnjujejo na NIJZ. Osebe, ki prihajajo z ogroženih območij in so zdrave, so lahko normalno vključene v delovni kolektiv in ne potrebujejo domače samoizolacije.

NIJZ: Zaradi koronavirusa trenutno ni omejitev pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti in na delovnem mestu
Ljubljana, 28. februarja - Trenutna epidemiološka situacija zaradi novega koronavirusa ne narekuje izrednih ukrepov, zato ni posebnih omejitev pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti in v delovnem okolju, pojasnjujejo na NIJZ. Osebe, ki prihajajo z ogroženih območij in so zdrave, so lahko normalno vključene v delovni kolektiv in ne potrebujejo domače samoizolacije.

"Razumljivo je, da pojav nove bolezni v javnosti povzroča zmedo, strah, negotovost in občutek nemoči. Kljub temu je pomembno, da pojav novega koronavirusa ne ohromi našega vsakdanjega življenja," so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).


27. 02. 2020

Postavitev manjšega šotora pred Zdravstvenim domom Vrhnika

Vrhnika, 27. februar – Občane obveščamo, da sta se Zdravstveni dom Vrhnika in Občina Vrhnika odločila za postavitev manjšega šotora pred zdravstvenim domom, ki bo uporabljen le v primeru pojava koronavirusa SARS-CoV-2 (COVID-19). Gre zgolj za preventivni ukrep. 
Šotor je namenjen za kratkotrajno čakanje obolelih, ki izpolnjujejo vse pogoje za osnovan sum na koronavirus in so se PREDHODNO TELEFONSKO S SVOJIM ZDRAVNIKOM DOGOVORILI za obisk zdravstvenega doma. Le ti bodo prišli najprej v šotor in potem jih bo od tu prevzelo zdravstveno osebje v obravnavo.

Torej: ČE IZPOLNJUJETE VSE POGOJE ZA OSNOVAN SUM (glej internetno stran zdravstvenega doma) SE RAVNAJTE PO NAVODILIH IN BOSTE TAKO V NAJMANJŠI MOŽNI MERI OGROŽALI OSTALE.

PRIMERA Z OSNOVANIM SUMOM NA NAŠEM PODROČJU ŠE NISMO IMELI.27. 02. 2020
Zdravstvenim delavcem iz blagovnih rezerv maske, očala, rokavice, halje in prekrivala za obutev

STA, 27. februarja - Vlada bo za preskrbo z varovalno opremo za obvladovanje epidemije koronavirusa iz državnih blagovnih rezerv sprostila opremo v skupni vrednosti 200.000 evrov. Gre za 48.000 zaščitnih mask, 5000 kombinezonov, 500.000 rokavic in praške za razkuževanje, so zapisali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.
Vlada, ki opravlja tekoče posle, je na današnji seji obravnavala ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Sprostila je blagovne rezerve, da ne bi zmanjkalo zaščitne opreme izvajalcem zdravstvenih storitev. Premier, ki opravlja tekoče posle Marjan Šarec je po seji pojasnil, da je sprostitev blagovnih rezerv namenjena tistim, ki izvajajo zdravstvene storitve, in ne za prebivalstvo.

Bolnišnice in zdravstveni domovi popisujejo zalogo varovalne opreme za zaščito osebja. Dodatno zaščitno opremo iz blagovnih rezerv bo ministrstvo za zdravje razdelilo zdravstvenim zavodom glede na trenutno stanje in potrebe ter ob prvem primeru okužbe z novim koronavirusom. Zavodom bodo poskušali zagotoviti dovolj zaščitne opreme za zdravstveno osebje in bolnike, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

25. 02. 2020

ZD Vrhnika o koronavirusu: kako prepoznati znake in izvajati preventivo

V Zdravstvenem domu Vrhnika skrbno spremljamo razvoj dogodkov in širitev bolezni Covid-19 (koronavirus). Zaenkrat na območju občin Vrhnika, Borovnica in Log-Dragomer ni potrjenih primerov virusa. 

BOLEZEN JE VERJETNA, ČE:
Povišana temperatura nad 38°C

IN

mišične bolečine, kašelj, izcedek iz nosu ali težko dihanje

IN

ste bili v stiku z bolnimi osebami na področjih, kjer je virus potrjen.

PREVENTIVNI UKREPI ZA ZMANJŠANJE MOŽNOSTI ŠIRJENJA BOLEZNI

1.  Če imate znake bolezni, OSTANITE DOMA in kontaktirajte zdravnika po telefonu ali elektronski pošti.

2.  Redno si umivajte roke z milom in vodo.

3.  Izogibajte se tesnemu stiku z ljudmi, ki imajo znake nalezljive bolezni.

4.  Z rokami se ne dotikajte oči, nosu in ust.

5.  Spoštujte pravila higiene kašlja.

6.  Očistite površine z razkužili na osnovi klora ali vsaj 60% alkohola.

7. Masko uporabljajte le, če sumite, da ste zboleli ali če spremljate bolne ljudi.

8. V primeru težkega dihanja kličite 112. 24. 02. 2020
Preventivni ukrepi pred morebitnim izbruhom koronavirusa v Sloveniji

Tudi v Zdravstvenem domu Vrhnika spremljajo širitev koronavirusa v svetu!

Vsem, ki prihajajo iz Italije ali drugih žarišč virusa, priporočajo samoopazovanje. Če kašljate in imate povišano telesno temperaturo nad 38 stopinj, o tem takoj obvestite svojega zdravnika ali dežurno službo.

Vse potrebne informacije, odgovore na vprašanja in podrobnosti o novem koronavirusu najdete tukaj:

https://www.nijz.si/sl/pojav-novega-koronavirusa-2019-ncov


14. 02. 2020
V Sloveniji nošenje zaščitnih mask zaradi koronavirusa ni potrebno

STA, 13. februarja - Ker v Sloveniji nimamo nobenega potrjenega primera okužbe z novim koronavirusom, nošenje zaščitnih mask pri nas ni potrebno, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje. Je pa uporaba mask smiselna v zdravstvenih ustanovah, kjer pa so zaposleni poučeni o tem, kdaj je uporaba potrebna, kot tudi o pravilnem nošenju in odstranitvi mask.

"Zdravstveni delavci zaščitne maske nosijo v smiselnih okvirih in ne celoten delovni čas. Na potovanju svetujemo ravnanje v skladu z lokalnimi navodili," so še zapisali na ministrstvu.


13. 02. 2020
Slovenski turizem že čuti učinke epidemije koronavirusa

STA, 13. februarja - Ponekod v slovenskem turizmu že čutijo posledice širjenja koronavirusa. V Postojnski jami, kjer so azijski turisti lani predstavljali okoli 20 odstotkov vseh obiskovalcev, v februarju vsakodnevno beležijo odpovedi. Nekaj odpovedi azijskih skupin so prejeli tudi na Ljubljanskem gradu.
Obiskovalci s Kitajske, Hongkonga in Tajvana v Postojnski jami skupno predstavljajo okoli devet odstotkov vseh obiskovalcev, je za STA povedal direktor Postojnske jame Marjan Batagelj. Gostje iz preostalih azijskih držav prispevajo še okoli 11 odstotkov obiskov, torej vsi azijski gostje skupno ustvarijo okoli petino obiska v tem slovenskem turističnem biseru. "To je velika številka," je opozoril Batagelj.

Problem je zapiranje letalskih linij s Kitajske, ki je velikokrat tudi država prestopanja za potnike iz Južne Koreje, Japonske, Hongkonga, Tajvana in Singapurja. "Če letalske linije niso vzpostavljene, je normalno, da agencije, ki so organizirale potovanja v Evropo, ne morejo niti prihajati," je poudaril Batagelj.

Tudi v Turizmu Ljubljana so povedali, da je osrednja turistična točka v prestolnici, Ljubljanski grad, prejel odpovedi nekaj azijskih skupin, podobno nekatere turistične agencije. Statistika ljubljanskega turistično-informacijskega centra, ki zajema podatke od začetka januarja do 10. februarja letos, sicer kaže, da je bilo v letu 2019 v tem obdobju 246, letos pa 161 obiskovalcev iz Kitajske. Skupno kitajskih in japonskih gostov je bilo lani 525, letos pa 276. Vseh azijskih gostov je bilo letos do 10. februarja 522.


10. 02. 2020
Tudi v ZD Vrhnika spremljajo razvoj in širitev novega koronavirusa

Zaenkrat večje nevarnosti za naše okolje ni. Izjema so lahko posamezniki, ki so se pred kratkim vrnili s Kitajske, ali bili v neposrednem stiku z ljudmi, ki so prišli od tam. Če izpolnjujete ta pogoj in se je pri vas pojavila vročina s kašljem in težjim dihanjem, pokličite v ambulanto svojega zdravnika.

Stroka pravi, da je tveganje minimalno, a da previdnost ni odveč.


06. 02. 2020
Navodila za ravnanje v primeru suma okužbe z novim koronavirusom

Kot sporočajo iz Zdravstvenega doma Vrhnika, skrbno spremljajo razvoj dogodkov in širitev koronavirusa v svetu. Zaenkrat pa večje nevarnosti za naše okolje ni. Izjema so lahko posamezniki, ki so se v zadnjih dveh tednih vrnili s Kitajske, ali bili v neposrednem stiku z ljudmi, ki so prišli od tam.
Če izpolnjujete ta pogoj in se je pri vas pojavila vročina s kašljem in težjim dihanjem, prosimo pokličite ambulanto svojega zdravnika, kjer boste dobili navodila za nadaljnje ravnanje. Ne hodite brez predhodnega klica v zdravstveni dom in se izogibajte stiku z ostalimi ljudmi, da se okužba ne bi širila.

Tveganje je minimalno, previdnost pa ni odveč.


05. 02. 2020

KAKO RAVNATI V PRIMERU SUMA OKUŽBE Z NOVIM KORONAVIRUSOM IZ KITAJSKE

V Zdravstvenem domu Vrhnika skrbno spremljamo razvoj dogodkov in širitev koronavirusa v svetu. Zaenkrat večje nevarnosti za naše okolje ni. Izjema so lahko posamezniki, ki so se znotraj 14 dni vrnili s Kitajske, ali bili v neposrednem stiku z ljudmi, ki so prišli od tam.

Če izpolnjujete ta pogoj in se je pri vas pojavila vročina s kašljem in težjim dihanjem, prosimo pokličite ambulanto svojega zdravnika, kjer boste dobili navodila za nadaljnje ravnanje. Ne hodite brez predhodnega klica v zdravstveni dom in se izogibajte stiku z ostalimi ljudmi, da se okužba ne bi širila.

Tveganje je minimalno, previdnost pa ni odveč.


31. 01. 2020
Slovenija pripravljena na morebitni prihod koronavirusa

STA, 31. januarja - Na ministrstvu za zdravje in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje po razglasitvi WHO, da je koronavirus globalna grožnja za javno zdravje, zatrjujejo, da dogajanje spremljajo in so nanj pripravljeni. Pravijo, da v Sloveniji večjih sprememb glede tega virusa ni, do zdaj so obravnavali dva suma okužbe in ju tudi ovrgli.

Z razglasitvijo koronavirusa kot globalne grožnje javnemu zdravju je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) dvignila stopnjo pozornosti in s tem zavezala države, da aktivirajo svoje načrte pripravljenosti, če jih še niso. Kot je danes povedala predstojnica centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Maja Sočan, smo v Sloveniji z večino aktivnosti, ki jih je priporočil WHO, že začeli, ko je bila grožnja s koronavirusom zaznana.

Sočanova je poudarila, da v Sloveniji kakšnih večjih sprememb ob razglasitvi WHO ni in da so se v povezavi z drugimi evropskimi državami že v preteklosti pripravili na podobne situacije.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je povedala, da je Slovenija na nov virus pripravljena in da so se aktivnosti začele že takoj ob prvem primeru na Kitajskem. Po njenih besedah pristojne službe v Sloveniji pozorno spremljajo vse nove primere in migracije ter sledijo ukrepom v drugih državah. Zato posebna zaskrbljenost ni potrebna.


KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00